Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”, do którego przystąpiła także Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%0 oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%).

W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępniane są:

  • Świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki)
  • Świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewka)
  • Soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymują jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia (umyte, obrane i pokrojone- zapakowane w woreczki). Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.

Nasza szkoła uczestniczy w programie „Owoce w szkole” od początku jego istnienia tj. od roku 2009/2010. w jego zakresie obok dostarczania uczniom porcji warzyw i owoców nauczyciele klas I-III realizowali działania dodatkowe towarzyszące promocji zdrowia:

  • Realizowali na lekcji tematy poszerzające i utrwalające wiedzę n/t wartości odżywczych owoców, warzyw i ich przetworów, co to są witaminy i jaką rolę pełnią, jakie są wiosenne nowalijki, o sposobach upraw roślin i warzyw (ogród, szklarnia, tunel foliowy),
  • Przeprowadzali rozmowy n/t prawidłowego odżywiania,
  • W ramach profilaktyki zdrowia organizowali wyjścia na spacery do lasu, nad morze czy zabawy na śniegu,
  • Organizowali spotkania z pielęgniarką, która prowadziła pogadanki o profilaktyce zdrowia, higienie i zdrowym odżywianiu,
  • Wraz z uczniami wykonywali sałatki owocowe i warzywne,
  • Wspólnie uprawiali warzywa (rzeżuchę, szczypiorek) w klasowym kąciku przyrodniczym,
  • Klasa II i III w roku szkolnym 2010/2011 uczestniczyła w towarzyszącym programie „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, w ramach którego uczniowie wykonywali szereg zadań związanych z owocami i warzywami tj. rodzinny piknik, sałatka, ćwiczenia utrwalające wiadomości o owocach i warzywach w zeszytach ćwiczeń czy plakat na konkurs dotyczący tematu programu.  

 W tym roku szkolnym 2012/2013 ponownie przystąpiliśmy do projektu „Owoce w szkole”. Uczniowie klas I-III otrzymują porcję świeżych warzyw, owoców lub sok warzywno-owocowy w celu propagowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Nauczyciele dodatkowo wplatają do programów nauczania tematy poszerzające wiedzę dzieci na temat wartości odżywczych warzyw i owoców. I tak na przykład w ramach tej tematyki w październiku klasa III wykonywała sałatkę jarzynową. Uczniowie sami obierali i kroili warzywa a następnie wszyscy (wraz z zaproszonymi uczniami klas młodszych) mogli degustować samodzielnie przyrządzoną sałatkę. Zabawy było co niemiara!:)

JSN Kido template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!